CV OPTIMALISATIE

CV OPTIMALISATIE

WAT IS CV OPTIMALISATIE?

CV optimalisatie, of waterzijdig inregelen, is het in balans brengen van de cv-installatie. Een cv-ketel wordt geleverd met een standaard fabrieksinstelling, waardoor er meestal (veel) te warm water wordt geleverd en weer retour gaat. Dit verbruikt onnodig veel energie en zorgt voor een slechte warmteafgifte, een lager wooncomfort en ongezonder binnenklimaat.

Als je de CV laat optimaliseren wordt allereerst de juiste aanvoertemperatuur ingesteld. Daarnaast wordt per radiatorkraan (afhankelijk van de ruimte en de afstand tot de cv-ketel) de maximale doorstroomopening in het binnenwerk ingesteld. Je kunt de kraan daarna nooit verder opendraaien dan dit punt en voorkomt energieverlies.

Waarom is dit belangrijk?

Een cv-ketel met fabrieksinstelling levert water van 80 tot 90 graden aan het afgiftesysteem, wat in een normaal huis veel te veel is. Dat is vooral een probleem omdat het water dat terugstroomt ook veel te warm is. Een HR-ketel haalt namelijk pas een hoog rendement als de retourtemperatuur onder de 55°C ligt. Naast een te laag rendement, zijn er meer nadelen. Gloeiendhete radiatoren zijn niet alleen gevaarlijk voor kinderen en dieren, ze verwarmen de ruimte ook (veel) te snel en blijven ook daarna nog warmte afgeven. Ondanks dat de thermostaat het rondpompen stopt, wordt het onaangenaam warm. Het systeem laat de radiatoren vervolgens helemaal afkoelen, waarna het weer energie kost om ze later opnieuw op te warmen. Ook daarmee verlies je onnodig energie.

Wat kost CV-optimalisatie?

De kosten hangen af van een aantal factoren, zoals het type systeem en het aantal en type radiatoren in huis. Gemiddeld bedragen de kosten voor een gezinswoning € 270,00, na verrekening van de RRE subsidie (ad € 90,00) komt dan nog € 180,00 voor uw eigen rekening.

Wat levert het op?

Gemiddeld levert CV optimalisatie een besparing op van zo’n 10 tot 15% op het energieverbruik. In de praktijk wordt deze investering in zo’n 2 jaar terugverdiend. Naast een hoger comfort en gezonder binnenklimaat, gaat u na 2 jaar dus profiteren van 10 tot 15% lagere energiekosten.

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U CONTACT OPNEMEN MET:

Klimaatwerk | Amundsenweg 13 | 4462 GP Goes | 088 777 5195