Gedeputeerde energie en economie Jo-Annes de Bat: “We hebben als eerste provincie een RES voor elkaar gekregen. Daar ben ik trots op, zo snel kunnen dingen hier in Zeeland dus gaan. Maar het echte werk begint nu pas. Toch denk ik dat we ook de uitvoering ervan voor elkaar gaan krijgen. Het mooie in Zeeland is dat je snel iedereen om de tafel hebt. Met het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen zijn de lijnen kort. Dit is belangrijk, want als je goed met elkaar kunt opschieten, dan krijg je als collectief ook meer voor elkaar, dat zagen we de afgelopen maanden ook al met Corona. Vanwege de effecten van de Coronamaatregelen op de Zeeuwse economie hebben we snel kunnen schakelen en zaken voor elkaar weten te krijgen voor Zeeuwse ondernemers.
Dat zie je ook nu in de sectortafels. Met de juiste mensen aan tafel kun je snel schakelen. En het belang van verduurzaming is geen issue meer. Dat is inmiddels zo vanzelfsprekend en het geldt voor alle sectoren. Winst voor de industrie is natuurlijk vanzelfsprekend, maar ook de toeristische industrie moet verduurzamen, want dat is ook een verdienmodel voor de sector. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een vakantie in de buurt en hechten meer belang aan duurzame accommodaties. Iedere woensdag ga ik op bezoek bij Zeeuwse bedrijven. Ik heb er nog geen één gezien die niet bezig is met duurzaamheid.
Maar wat ik minstens zo belangrijk vind als de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is het betrekken van inwoners bij de energietransitie. Door voldoende inspraak te organiseren, het gesprek aan te gaan en de uiterste flanken op één lijn te krijgen. Iedereen meenemen in de energietransitie heeft net zo goed met duurzaamheid te maken als de duurzame energie waar het in de plannen om draait. Ik denk dat die betrokkenheid er ook voor zorgt dat inwoners sneller meedoen met initiatieven zoals CV optimalisatie. En het goede aan particuliere initiatieven is dat we daarmee ook een goed voorbeeld geven aan onze kinderen. Want in de energietransitie geldt dat echt alle kleine beetjes helpen en jong geleerd is oud gedaan.