Interview Mark-Jan en Marijn

“Zeeland als duurzame pilot voor de rest van Nederland!”

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Iedereen meenemen in de energietransitie heeft net zo goed met duurzaamheid te maken als de duurzame energie waar het in de plannen om draait. Ik denk dat die betrokkenheid er ook voor zorgt dat inwoners sneller meedoen met initiatieven zoals CV optimalisatie. In de energietransitie geldt bovendien echt dat alle beetjes helpen.”
Schermafbeelding 2020-06-22 om 11.51.07

Gedeputeerde energie en economie Jo-Annes de Bat: “We hebben als eerste provincie een RES voor elkaar gekregen. Daar ben ik trots op, zo snel kunnen dingen hier in Zeeland dus gaan. Maar het echte werk begint nu pas. Toch denk ik dat we ook de uitvoering ervan voor elkaar gaan krijgen. Het mooie in Zeeland is dat je snel iedereen om de tafel hebt. Met het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen zijn de lijnen kort. Dit is belangrijk, want als je goed met elkaar kunt opschieten, dan krijg je als collectief ook meer voor elkaar, dat zagen we de afgelopen maanden ook al met Corona. Vanwege de effecten van de Coronamaatregelen op de Zeeuwse economie hebben we snel kunnen schakelen en zaken voor elkaar weten te krijgen voor Zeeuwse ondernemers.

Dat zie je ook nu in de sectortafels. Met de juiste mensen aan tafel kun je snel schakelen. En het belang van verduurzaming is geen issue meer. Dat is inmiddels zo vanzelfsprekend en het geldt voor alle sectoren. Winst voor de industrie is natuurlijk vanzelfsprekend, maar ook de toeristische industrie moet verduurzamen, want dat is ook een verdienmodel voor de sector. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een vakantie in de buurt en hechten meer belang aan duurzame accommodaties. Iedere woensdag ga ik op bezoek bij Zeeuwse bedrijven. Ik heb er nog geen één gezien die niet bezig is met duurzaamheid.

Maar wat ik minstens zo belangrijk vind als de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is het betrekken van inwoners bij de energietransitie. Door voldoende inspraak te organiseren, het gesprek aan te gaan en de uiterste flanken op één lijn te krijgen. Iedereen meenemen in de energietransitie heeft net zo goed met duurzaamheid te maken als de duurzame energie waar het in de plannen om draait. Ik denk dat die betrokkenheid er ook voor zorgt dat inwoners sneller meedoen met initiatieven zoals CV optimalisatie. En het goede aan particuliere initiatieven is dat we daarmee ook een goed voorbeeld geven aan onze kinderen. Want in de energietransitie geldt dat echt alle kleine beetjes helpen en jong geleerd is oud gedaan.

 

Branche-organisatie Techniek Nederland ziet noodzaak CV optimalisatie

“75% van alle installaties in Nederland niet goed ingeregeld”

Het optimaliseren van de CV verdient alle aandacht van installerend Nederland, volgens Eef Smits, regiomanager Zuid- en West-Nederland bij brancheorganisatie Techniek Nederland. “Lang niet alle installateurs hebben de expertise in huis om de CV in te regelen. Hier is echt werk aan de winkel: uit onderzoek van ISSO blijkt dat ruim 75% van de verwarmingsinstallaties in Nederland niet goed of zelfs zeer slecht is ingeregeld!”

Meer informatie over CV-optimalisatie?

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U CONTACT OPNEMEN MET:

Klimaatwerk | Amundsenweg 13 | 4462 GP Goes | 088 777 5195